Muzika za vašu dušu

(VIDEO) NOVI URAGAN JURI PREMA AMERICI: Stravična Irma brzinom većom od 200 km na čas preti katastrofom!

Uragan Irma, koji se kreće ka Karibima i južnoj obali SAD prerastao je u četvrtu kategoriju, a ostrva koja su na njegovom putu spremaju se za dolazak te opasne oluje.

 

Kako se navodi, Američki centar za uragane izdao je upozorenje za više područja, delove Livordovih ostrva, Britanska i Devičanska ostrva i Portoriko, zbog jačanja oluje sa mogućim i po život opasnim vetrom, talasima i bujicama, prenose agencije.

Uragan cetvrte, od ukupno pet kategorija prema Safir-Simpsonovoj skali, podrazumeva vetar brzine od 209 do 251 kilometra na sat sa katastrofalnim ishodima, uključujuci čupanje stabala, kidanje vodova, nestanak struje i vode, kao i uništavanje imovine.

 

U poslednjih nedelju dana to je drugi uragan na teritoriji SAD.

 

Irma, koja trenutno razvija vetar brzine od 215 kilometara na sat, predstavlja pretnju i za američku Istočnu obalu i Floridu, koja je sinoć proglasila vanredno stanje, a prema očekivanjima Centra, očekuje se da u utorak uveče ili sredu ujutru stigne do Livardovih ostrva, a do subote na Floridu.

U Portoriku proglašeno je vanredno stanje, zatvorene su škole, a guverner je saopštio da će biti otvorena skloništa u koja mogu da prime do 62.000 osoba.

 

U pripravniosti su nacionalna garda, kao i nosači aviona koji mogu da učestvuju u spašavanju.

 

Na Haitiju je izdato upozorenje da se uragan očekuje u naredna tri dana.

Zvaničnici severoistočnih karipskih država otkazali su avionske letove, zatvorili škole i apelovali na stanovnike da ostanu u svojim kućnim skloništima.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Linkovi za preuzimanje i slušanje