Muzika za vašu dušu

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Ovoliko vremena nam je ostalo za spas zemlje od uništenja!

Uništenje Zemlje zbog klimatskih promena možda se čini kao daleka budućnost, ali planeta već danas trpi ozbiljne posledice, upozorili su stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

 

Globalna srednja stopa rasta nivoa mora porasla je za 50 posto u poslednje dve decenije. Temperature su 2017. godine u nekim regionima, od Kalifornije do Vijetnama, već dostigle najviše istorijske nivoe. Poslednje tri godine bile su najtoplije ikad zabeležene, piše u članku objavljenom na internet stranici WEF.

U novom otvorenom pismu šest istaknutih naučnika i diplomata, uključujući i bivšu direktorku Ujedinjenih nacija za klimu Kristijanu Figueres i fizičara Stefana Ramstorfa, upozorava se da će za oko tri godine na Zemlji nastupiti najgore posledice klimatskih promena.

 

Ako se emisije budu neprestano snižavale do 2020. godine, globalne temperature će verovatno izbeći dostizanje praga nakon kog više nema povratka, napisali su oni.

Autori pisma pozvali su gradove i firme na borbu protiv emisija gasova i na ispunjavanje ciljeva Pariskog sporazuma, čak i bez pomoći američke vlade.

 

„Nalazimo se pred mogućnosti da smanjimo emisije do 2020. godine. To traži nauka, a u skladu je i s ciljevima UN-a za zaštiti održivog razvoja, posebno kad je u pitanju iskorenjivanje ekstremnog siromaštva“, navela je Figueres u saopštenju za medije.

 

„Ovaj monumentalni izazov poklapa se sa nezapamćenom spremnošću podnacionalnih vlada u SAD-u za samoinicijativno delovanje, vlada na svim nivoima van SAD-a i privatnog sektora generalno. Prilika koja nam je data u naredne tri godine jedinstvena je u istoriji“, zaključila je Figueres.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Linkovi za preuzimanje i slušanje