Muzika za vašu dušu

OVO JE SIGURAN ZNAK DA JE BLIZU NUKLEARNI RAT! Ako se i ove zemlje domognu atomskog oružja, čeka nas užas!

Dok Severna Koreja ubrzano nastoji da razvije nuklearno oružje koje bi po prvi put moglo da ugrozi američke gradove, i susedne zemlje počinju da raspravljaju o tome da li im je potreban nuklearni arsenal.

 

Prvi put u skorijoj istoriji, u Južnoj Koreji i Japanu – ponekad javno, češće privatno – svakodnevno se raspravlja o nuklearnoj opciji. Te su rasprave uzrokovane strahom da bi Sjedinjene Države mogle da oklevaju da odbrane ove zemlje ukoliko bi to dovelo do provokacije Pjongjanga.

 

U Južnoj Koreji, ankete pokazuju da 60 odsto stanovništva podržava izgradnju nuklearnog oružja.

U Japanu, jedinoj naciji koja je ikada pretrpela nuklearni napad, mala je javna podrška nuklearnom naoružanju, ali mnogi stručnjaci veruju da bi ta situacija mogli brzo da se promeni ukoliko bi i Severna i Južna Koreja posedovale arsenale nuklearnog oružja.

 

“Ne može Severna Koreja da bude jedina korejska zemlja koja poseduje nuklearno oružje, a da Južna Koreja ne pokuša da ga nabavit niti Japan može ostati miran. Dakle, mi govorimo o nuklearnoj proliferaciji”, rekao je

bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država, Henri Kisindžer.

”Južna Koreja i Japan će nastojati da steknu svoj nuklearni arsenal, kako bi ublažili pretnju Pjongjanga, čime će svet približiti svetskom ratu”, upozorio je Kisindžer.

 

Kisindžer, koji je bio nuklearni strateg u Hladnom ratu, takođe je upozorio ”kako nema sumnje da se stvari rade usred okruženja straha i da je svet na ivici rata”.

 

Japanski premijer Šinzo Abe koji je obećao promenu mirovne klauzule japanskog ustava do 2020. godine, ostvario je nedavno veliku pobedu na izborima, a stručnjaci veruju kako bi podrška njegovoj “vojnoj asertivnosti” mogla biti povećana zbog poslednjeg nuklearnog testa i sve moćnije Severne Koreje.

 

Kurir.rs/ Njujork tajms

Foto: Profimedia
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Linkovi za preuzimanje i slušanje