Muzika za vašu dušu

AMERIČKA NOVINARKA: Otpuštena sam zato što sam belkinja

Američka TV novinarka Vendi Bel pokrenula je tužbu protiv bivšeg poslodavca jer smatra da su je otpustili zato što je belkinja.

Belova tvrdi da ju je TV stanica WTAE-TV iz Pitsburga otpustila u martu zbog njene rase, čime su prekršena njena građanska prava. Sve je počelo kada je Belova na Fejsbuku prokomentarisala jednu pucnjavu u Pitsburgu.

„Nije potrebno da budete stručnjak da biste zaključili kakav je profil ubica koji su slomili toliko srca“, pisalo je. „U pitanju su crnci, u svojim ranim dvadesetim ili tinejdžeri. Imaju gomilu braće i sestara od različitih očeva, a majke im rade više poslova. Policija im je poznata, bili su hapšeni“, dodala je.

Njena „analiza“ naišla je na osudu javnosti, a primedbe okarakterisane kao rasističke. Ubrzo se izvinila uz reči da je njen Fejsbuk post možda bio neprimeren, ali nikako rasistički. Ipak, posle devet dana usledio je i otkaz.

„Da je pisala o belim kriminalcima ili da sama nije belkinja, TV stanica je ne bi otpustila“, piše u tužbi. Kako je naveo njen advokat, Belova je i dalje u potrazi za novim poslom.

Mnogi su tužbu opisali kao pokušaj da opravda „svoje pravo na rasizam“.

Inače, Vendi Bel je na pomenutoj TV stanici radila od 1998. godine i dobitnik je 21 Emi nagrade.

(news.com.au)
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Linkovi za preuzimanje i slušanje